Mesto chce dať svojim seniorom kvalitnú a aktívnu jeseň života

14.06.2013 Liptovský Mikuláš

14.06.2013 LIPTOVSKÝ MIKULÁŠ – Liptovský Mikuláš bude vzdelávať svojich seniorov, aby im zabezpečil aktívnu a kvalitnú jeseň života. Takmer stovka obyvateľov nad 50 rokov získa počítačovú, finančnú, právnu i jazykovú gramotnosť.
V Liptovskom Mikuláši žije viac ako 22 percent obyvateľov v poproduktívnom veku. Aj to bol dôvod prečo sa radnica rozhodla podporiť práve túto skupinu obyvateľstva. „V porovnaní s krajským a celoslovenským priemerom sa starnutie v našom meste prejavuje výraznejšie. Projekt zohľadňuje potreby skupiny obyvateľov vo veku nad 50 rokov, ktorí sa ťažšie uplatňuje v aktívnom živote z dôvodu menšej miery zručnosti, má nižšiu mieru jazykovej vybavenosti, zhoršený zdravotný stav a menšie možnosti osobnostného rozvoja,“ približuje pohnútky projektu Ľubomíra Gloneková, vedúca sociálneho oddelenia Mestského úradu (MsÚ) v Liptovskom Mikuláši.
Na vzdelávacích kurzoch, voľno-časových aktivitách a prevádzke deviatich Klubov seniorov sa mesto pravidelne finančne podieľa. Teraz tieto možnosti rozšíri o ďalšie aktivity. „V prípravnej fáze projektu sme zorganizovali pracovné stretnutie so zástupcami Klubov seniorov a zástupcami občianskych združení pôsobiacich na území mesta a tí prejavili jednoznačný záujem o realizáciu projektu. Sami si navrhli jednotlivé aktivity, ktorých sa chcú zúčastniť,“ približuje Anna Rašiová, prednostka MsÚ a členka projektového tímu.
Od októbra sa 96 seniorov s trvalým pobytom v Liptovskom Mikuláši zúčastní ôsmych kurzov pod vedením odborných lektorov a zvýši tak kvalitu svojho života. „Po ukončení projektu získajú účastníci kľúčové kompetencie v zdravom životnom štýle, v oblasti osobnostného rozvoja, v práci s počítačom na úrovni začiatočník a pokročilý, jazykové zručnosti v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku, v pohybových a hudobných aktivitách, v spoznávaní regiónu a okolia, ale aj základy finančnej a právnej gramotnosti a lepšiu orientáciu vo verejnej správe,“ vymenúva Jana Kormaníková, projektová manažérka mesta. „Chceme aby si naši seniori zvýšili aj základy finančnej gramotnosti a nestávali sa obeťami podvodníkov a nekalých praktík,“ vysvetľuje primátor mesta Alexander Slafkovský.
Projekt celoživotného vzdelávania, ktorý podporí aktívne starnutie a dlhší pracovný život obyvateľov Liptovského Mikuláša, bude financovaný formou nenávratného finančného príspevku z Európskeho sociálneho fondu a štátneho rozpočtu vo výške viac ako 102-tisíc eur v rámci Operačného programu Vzdelávanie. Celkové náklady projektu predstavujú sumu takmer 108-tisíc eur a zahŕňajú najmä náklady na samotné školenia, prípravu vzdelávacích programov neformálneho vzdelávania, nákup výpočtovej techniky, školiace materiály, exkurzie pre účastníkov i nájom budov.
Mgr. Slávka Kellová
Útvar komunikácie
a marketingu MsÚ
Liptovský Mikuláš
 

Vyberte región